Gyerekkorom nagy kedvence a spenót főzelék, szerencsére nálunk mindenki szereti a családban, a fiúk tükörtojást is nyomattak még hozzá, nem mintha nem lenne elég laktató a csicseriborsó és feta kombóval, de ők valahogy mindig azt hiszik: ha nincs hús, akkor legyen tojás, ha nincs tojás sem, akkor éhenhalás van.
Hozzávalók 3 adaghoz:
160 g friss spenót levél
4 dl laktózmentes tej (lehet növényi is)
só
6 gerezd fokhagyma
1 ek kókuszolaj
150 g csicseriborsó
150 g feta sajt
5 ek jelölten gluténmentes zabpehelyliszt (75 g)
A spenót levelet tejjel és sóval annyira főzöm, amíg a tej felforr. Ezután félrehúzom a hőről, botmixerrel alaposan átturmixolom.
Elkészítem a hamis rántást: Egy kis fazékban 1 ek kókuszolajon lepirítok 6 gerezd nagyon apróra vágott fokhagymát, ezután a fokikat kiszedem kanállal egy habaró edénybe, úgyhogy amennyire csak lehet leszűröm az olajat róla. Hozzáadok 5 ek zabpehelylisztet, hőkiegyenlítéssel (a tejes spenót lével) csomómentesre kikeverem, majd az egészet vissza a spenótos főzelék alapba.
Visszateszem a hőre folyamatos keverés mellett besűrűsítem. Vigyázni kell, nem szabad ott hagyni, mert a tej nagyon könnyen leég.
Főtt csicseriborsóval és fetasajttal tálalom.
1 adag Csicseriborsós fetás spenót:
Kalória: 420 Kcal
Fehérje: 20 g
Zsír: 19 g
Szénhidrát: 38 g
Magamról
Magamról
Sziasztok Kőrösiné Heni vagyok.
Számtalan egészségügyi problémám több, mint 100 kg túlsúlyom pár évvel ezelőtt arra késztett, hogy életmódot váltsak.
2019 decemberében kiderült, hogy gyomorproblémáim mögött egy krónikus gyulladás, 3 fekély, GERD áll amit egy visszatérő Helicobater fertőzés okoz. Innentől a receptek már zsír/fűszerszegény módon vagyis gyomorkímélő módon készülnek. Sajnos a neten nagyon kevés az gyomorkímélő recept, ezért remélem, hogy ezzel is tudok segíteni azoknak, akinek hozzám hasonló problémája van, legyen akár egy savas reflux ami bizony minden túlsúlyos embert érint. Ezek a problémák kitartással és megfelelő diétával tünetmentessé tehetőek. Természetesen gyógyszert elhagyni csak orvosi utasításra szabad, Én is így tettem le a legnagyobb dózisú savcsökkentőt 5 hónap alatt. Ma már szerencsére tünetmentes vagyok egészen addig amíg étteremben be nem választok valami fűszeres ételt.
Emellett januártól Inzulinrezisztens diétát tartok, így minden recept végén feltüntetem a felszívódási arányokat és, hogy melyik napszakban lehet IR betegeknek fogyasztani, mert bár minden recept IR kompatibilis azért a nap folyamán nem ehetőek bármikor.
Mivel sok munkám van egy recept elkészítésében, fényképezés, megírás, kiszámolás és a tanácsok leírása, ezért nagyon kérek mindenkit, ha tetszik a receptem azt csak az Én linkemmel ossza meg. Vagy, amikor elkészíted a receptet tegyél mellé egy hivatkozást a receptem linkjével. Ezért végtelen hálás lennék.
Kívánok mindenkinek sikeres életmódváltás, és ami a legfőbb jó egészséget !
Kőrösiné Heni
Diétás gasztroblogger
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése