Oldalak

Oldalak

2018. január 20., szombat

Marokkói csirke

Elég régóta várt sorsára szekrényemben legújjabb szerzeményem a marokkói fűszerkeverék, ne szomorkodjon tovább ez lesz az ebéd. Marokkói ételekbe többnyire szokás tenni mandulát és aszalt gyümölcsöt is, az utóbbit nem eszem, mert nagyon magas a cukortartalma meg minden félével kezelik..kivéve a mazsolát, de abból is csak nagyon keveset, jól átmosva kb félévente, az előbbiről meg kiderült, hogy Bence fiam felfalta. Jól indult tehát a nagy haditerv. És akkor beugrott, hogy legalább a mandulát kicsit tudom pótolni, mert van még itthon kevés vadrizsem, aminek van egy enyhe diós mandulás ízhatása és emelett roppanós is. Na hajrá!




40 dkg csirkecomb filé
12 vöröshagyma
2 tk marokkói fűszerkeverék
5 dkg (egy marék)vadrizs
1 ek akác méz
1 ek olivaolaj
petrezselyemzöldje (elhagyható, lent írom miért került bele)

10 dkg hajdina

A csirkecomb filét felkockáztam beszórtam a fűszerkeverékkel, hozzáadtam a mézet és egy órát hagyom pihenni. Ezután 1 ek oliván apránként a serpenyőbe adva kérget sütök a húsra. Kevés hús kérges lesz, kiveszem, újra kevés hús kérges lesz kiveszem... Rátettem a kockászott vöröshagymát, vadrizst, aprított petrezselyemzöldet és a sót pirítottam pár percig kevergetve, felöntöttem annyi vízzel, hogy félig ellepje. Fedő alatt puhára árolom, ezután fedő nélkül sürüre főzöm.

Hajdinát vízben első forrásig főzöm, a vizet leöntöm róla és szitán folyó víz alatt megmosom. Újra felteszem forró sós vízben főzni, kipattogásig főzöm, leszűröm és kész a közet.

Petrezselyemzöldet sok ételbe teszek, egyrészt mert nagyon szeretem az ízét másrészt, mert vízhajtó hatása van. Van benne sokféle vitamin is, de azok nagy része főzéssel tönkemegy a vas és a kálcium viszont megmarad benne.

Hajdina nélkül az egész: 850 Kca / 59,5g Ch
Hajdinával az egész: 1191 Kcal / 120,8g Ch








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése