Oldalak

Oldalak

2017. december 18., hétfő

Pihe-puha mézeskalács

Ezt a receptet a kolleganőmtől kaptam, nálunk a munkahelyen már mindenki ezt süti, mert amíg csak tart puha marad. Nem egy szuper fitt mézesrecept, sőt, viszont ajándéknak ennél tökéletesebbet nem tudok elképzelni. ezt még valamikor ősrégen az életmódváltsom kezdeti szakaszában sütöttem, akkor még ott tartottam, hogy a sima lisztet elkezdtem lecserélni tönkölyre, mert az tisztább minőségű és egészségesebb..és kb ennyi, amint látjátok lejjebb ebben a receptben még porcukorral dolgozok, de ma már az is száműzött lett.



Hozzávalók:
60 dkg liszt (én Csókos Fanni fehér tönköly lisztet használtam)
20 dkg akácméz
15 porcukor (én barna cukrot daráltam) Ma már 4 ek 4x-es megy helyette bele.
1 ek kotányi mézes fűszerkeverék
1 tojás felverve villával
1 Rama sütő margarin (25 dkg)
20 g szódabikarbóna

A lisztet elkevertem a szódabikarbónával, mézesfűszerrel. A  mézet mikróban meglangyosítottam és a elkeverem benne a cukrot. A lisztkeverékhez adtam a felvert tojás a mézes cukrot és a szobahőmérsékletűre olvadt margarint. Az egészet jól kigyúrom, 1 órára hűtőbe teszem. Ezután kezdek dolgozni vele.


Sütőpapíron kinyújtom a tésztát 2 mm vastagra, rányomkodom a mintát, a maradékot leveszem róla és a sütőpapírt a mézes formákkal ráteszem egy tepsire. Azért így, mert a tészta nagyon lágy és különben nehezebb vele dolgozni. 190°C-on 8-10 percig sütöm alsó-felső sütésen. NE hőlégen!

Egy napot álljon a tészta írókázás előtt.



Írókához:

1 tojás fehérjét felverek egy pici citrom facsart levével, 5 ek porcukorral és 2 tk étkezési keményítővel. Egy kanállal teszek a zacskóba, nem többet így könnyebb tartani és rajzolni.

Terülőmázhoz:
1 tojás fehérje, pici citromlé, 2 tk étkezési keményítő 2-3 ek porcukor, annyi, hogy folyékony maradjon az íróka.
A terülőmáz minimum egy napig szárad szóbahőn.

A képen dupla adag látható, mert 25-30 db díszt kellett készítenem gyerekem iskolájának karácsonyi vásárába.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése