Oldalak

Oldalak

2020. július 21., kedd

Hortobágyi húsos palacsinta

A hortobágyi húsos palacsinta előétel szerepét töltené be csárdákban, de mivel igen laktató ezért nálunk se nem előétel, se nem desszert, hanem totál komolyan főétel szokott lenni egy könnyű leves után. 


Töltelék hozzávalói:
400 g sovány darált hús
pár db kicsi piros paradicsom
1/2 fej kicsi vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 tk só
1 ek édesnemes fűszerpaprika
petrezselyemzöld
bors *

Palacsinta hozzávalói:
300 g teljes kiőrlésű tönköly liszt*
2 db tojás
3 dl szénsavas víz
3 dl tej
őrölt rozmaring
nagy csipet só
1/2 kk sütőpor
aprított petrezselyem zöld

* Tk liszt helyett lehet zabpehellyel is készíteni kb 1,5-2 dl-vel több víz kell majd hozzá, vagy eleve 250 g zabpehely liszt ugyanennyi folyadékkal. Keverés után a tésztát pihentetni kell 15 percet, csak utána süsd, mert a zabliszt még alakul.


Öntet:
100 g tejföl 
50 g joghurt

édesnemes fűszerpaprika

Palacsinta hozzávalóiból csomómentes, sós tésztát készítek. Tapadásmentes serpenyőben kisütőm.

Töltelék hozzávalóiból olaj, zsiradék hozzáadása nélkül, fedő alatt párolt ragut készítek, úgy, hogy a paprikát csak a végén adom hozzá. Max 0,5 dl vizel lehet hozzá önteni, de azt el kell párolgatni majd alóla. 

Minden palacsinta közepére teszek egy púpos ek húst. felhajtom két oldalról a palacsintát, majd a másik oldalról is felhajtom, mint egy kis párna, olyan legyen.

Leöntöm tejfölös öntettel, előmelegített sütőben 180 °C-on 20 percet sütöm.

Egész mennyiség 10 db:
Kalória: 2185 Kcal
Szénhidrát: 191 g

1 db Hortobágyi húsos palacsinta :
Kalória: 219 Kcal
Szénhidrát: 19 g 

*IR, PCOS diéta: igen kecés gyors ch-t tartalmaz így nemcsak ebédre, de tízóraira és vacsorára is kiváló választás.

*Gastritis, gyomorfekély, GERD eserén bors nélkül, a paradicsomnak csak a húsát használd fel.










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése