Nagy mamám a környék faluiban tészta gyúró asszony volt, ez azt jelentette, hogy lakodalmakra, családi ünnepségekre felfogadták házi tészta gyúrására, persze nem 20 dkg-kat gyúrt, hanem több kg lisztből, kézzel vágta, speciális sima vagy recés késsel, ki kit szeretett volna...még ma is hallom fülemben ahogy harsog a tészta a kés alatt..Amikor ilyen alkalmak voltak és nála voltunk, mama mindig gyúrt be egy kis adag tojásmentes tésztát és hólyagosra sütötte serpenyőben. Persze mi nem pászkának hívtuk, meg nem is macesznak, csak simán magyarosan sült tésztának és ez volt a világ legfinomabb mannája. A mostani receptet ez a gondolat ihlette, így gyerekemnek és magamnak sütöttem ch csökkentetten, magvasan.
Hozzávalók: 250 g Dia-Wellness 50%-al csökkentett ch tartalmú liszt 1-1 ek fehér és fekete szezám mag 1 tk lenmag ( a magvak összesen 25 g-ot nyomtak) 1 csapott tk só 1/3 kk sütőpor 2 dl víz A lisztet a sóval és a sütőporral elkeverem.A tésztát alaposan eldolgozom minden hozzávalóval. Igen vékonyra nyújtom, amennyire csak tudom, villával megszurkálom. Forró zsiradékmentes serpenyőben, folyamatosan forgatva kisütöm. A másik és könnyebb variáció, hogy nem serpenyőben, hanem sütőben, hőlég keverésen 160 °C-on ropogósra szárítom. Mindkét esetben a lényeg, hogy jó száraz és ropogós legyen, ezért jó, ha 1-2 mm-re nyújtod a tésztát. Ha nem éri nedvesség nagyon sokáig elállna, de időt erre nem tudok konkrétan írni, mert annyira kapós, hogy sütés közben elszokott kopni bármennyit is készítek. Egész mennyiség 28 db 520 g: Kalória:883 Kcal Szénhidrát: 100 g
100 g Házi magvas pászka (4-5 db): Kalória: 177 Kcal Szénhidrát: 20 g (lassú felszívódású ch)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése