Sokadik nem túl finom vagy épp ehetetlen zabkenyér próbálkozás után úgy döntöttem áttérek a teljes kiőrlésű kenyér tanulmányozására, most épp élesztőmentesen. Már a sütőben sülve láttam, hogy nem lesz vele gond csak egyetlen egy, ahol mosolygósra vágtam a kenyeret ott egy mili szmájli nem sok annyi nem lett, bezzeg a tök ellentétes oldalon saját magától egy akkorát mosolyog a cipó, hogy csuda, amitől én is, én is vigyorogni kezdtem.
Hozzávalók egy 530 g-os cipóhoz:
30 dkg teljes kiőrlésű liszt (nálam Nagyi titka)
1 tk szódabikarbóna
1 púpos tk só
1 kis doboz (150 g) joghurt vagy kefír
30 g teavaj
1 dl víz
Volt még egy kevéske szénás snídlingem, ezt kiválogattam és szintén hozzáaprítottam.
A liszthez keverem a sót és a szódabikarbónát, alaposan eldolgozom, hozzáadom az olvadt vajat, a joghurtot és a vizet.
A sütőt bekapcsolom alsó-felső sütésre 210 °C-ra, beteszem a tepsit amiben kisütöm a kenyeret, hogy az is forró legyen. Amíg melegszik kidolgozom a cipót. Rács állás alulról a második.
Dagasztó gépben vagy kézzel alaposan kidolgozom, én kézzel dagasztok több, mint 5 percig szeretgetem. Minél tovább dolgozod, annál szebb lesz majd a cipó.
Mosolygós szájat készítettem rá. Beleteszem a sütőpapírral bélelt forró tepsibe és vissza a forró sütőbe 45 percre.
Amikor kiveszem, alaposan meg kell "fürdetni", így a héja ne legyen kemény töredezett. Konyharuhába tekerem és hagyom rácson kihűlni vagy ahogy én csináltam egy lefelé fordított kenyértartó kosáron.
Csak a teljesen kihűlt kenyeret szabad szeletelni. Én 10 vékony szeletre vágtam, felét fagyasztottam, fele megmaradt pár napra nekem.
Egész mennyiség 530 g:
Kalória: 1320 Kcal
Szénhidrát: 186 g
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése