Liszt és hozzáadott cukormentes tortát sütöttem nagyon sportos szomszédomnak és a még sportosabb lányának, mert annyira sokat segítenek nekem...nem voltam teljesen önzetlen, azért egy tényleg őszinte, kíméletlen kritikát vártam cserébe, negatív nem jött vissza, csak a plusz ötösök, úgyhogy valószínű tényleg jól sikerült. Kicsit izgat a vajon milyen lehetett a piskóta, mert nem kóstoltam meg, úgyhogy szerintem ezt a hétvégén újra lesütöm, már tudom is mi lesz belőle.
Lisztmentes piskóta hozzávalói:
3 ek szemes mák (50 g)- nem kell ledarálni!
4 ek zabkorpa (80 g)
1 kk sütőpor
2 ek Dia-wellness cukorhelyettesítő
10 db S-es tojás
2 ek joghurt (95 g)
Krémhez:
2 kis doboz mascarpone (2 x 250 g)
4-5 púpos ek olvasztott alaposan lecsurgatott erdei bogyós gyümölcs (150 g)
2 dl cukormentes tejszínhab+ 1 zcs habfixáló
összesen 3 ek Dia-wellness cukorhelyettesítő
Fagyosan vett erdei bogyós gyümölcs mixet teljesen szobahőmérsékletűre olvasztom, szitán alaposan lecsorgatom.
A piskótához a tojásokat kettéveszem, habot keményre verem.
A zabkorpát, mákot, cukorhelyettesítőt, sütőport elkeverem egymással, hozzáadom a joghurttal kikevert tojássárgákat, hagyom állni 10 percet.
A sütőt bekapcsolom 190°C-ra.
A tojás fehérje habhoz öntöm a tojássárgájás masszát (amit előtte azért átkevertem), fakanállal nagy mozdulatokkal óvatosan, hogy a hab ne törjön össze elkeverem. Sütőpapírral bélelt tortaformába teszem.
A sütőt hőlégkeverésre állítom, beteszem a piskótát 15 percig sütöm 190°C-on.
Ezután 160°C-ra veszem a hőmérsékletet és még tovább sütöm 30 percet.
Én a piskóta tetejét, ahogy betettem letakartam egy sütőpapírral, hogy a hőlég ne égesse meg.
Elzárom a sütő ajtaját fakanállal kitámasztom és bent hagyom még 10 percet.
Krémhez a szoba hőmérsékletű mascarponet elkeverem 2 ek cukorhelyettesítővel, hozzáadom a lecsepegtetett bogyós gyümölcsöt, óvatosan, hogy ne törjön össze elkeverem. A kihűlt piskótára kenem. Aki szuper cukrász az szépen keni, Én béna vagyok, úgyhogy szoktam mondani a rusztikus tortákat kedvelem :D
Ennek a tetejére jön az édesítőszerrel és habfixálóval felvert tejszínhab.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése