Oldalak

Oldalak

2018. december 16., vasárnap

Pillekönnyű habos-mákos kosárkák

Mákos kosárkákat sütöttem, a szokásosnál kevesebb mákkal, hogy egy kicsit spórolja a kalóriával, annyira, de annyira könnyű lett, akár egy vattacukor.


Hozzávalók 24 kosárkához:
20 dkg jelölten gluténmentes zabpehely liszt
1 tk utifű maghéj liszt
50 g laktózmentest teavaj
1 dl kókusz tejszín
1 tojás
1 ek 4x-es erősségű édesítőszer
1 kk sütőpor
1 narancs reszelt héja

Habos mák töltelékhez:
4 tojásfehérje
1 csepp citromlé
1 citrom reszelt héja
1 késhegynyi szódabikarbóna
9 dkg mák
1-2 ek 4x-es erősségű édesítőszer (nálam csak 1 ek)

Kosárka készítése:
A kosárka tésztához a liszteteket a sütőporral, darált édesítőszerrel átszitálom. Hozzáadom az szobahőmérsékletű vajat, tojást, és a tejszínt és a narancs reszelt háját.
Eleinte egy lágy masszánk lesz, ahogy gyúrom össze egyre jobban összeáll. Beteszem a hűtőbe 1 órára. Ezután kiveszem, nagyon vékonyra nyújtom 1-2 mm-re csupán. A kosárkaformákat vékonyan kikenem olvasztott vajjal ecsettel. kiszúrom a formát, egy palacsinta szaggatóval alányúlok és visszafordítva felemelem. A tésztát nem túl erősen nyomkodva a kosárkába nyomkodom.
Előmelegítem a sütőt 170°C-ra.

Elkészítem a habos mákot:
A tojásfehérjéket felverem citromlével. A mákot az édesítőszerrel ledarálom, hozzáadom a citrom reszelt héját és a szódabikarbónát. Kanalanként nagy mozdulatokkal a habhoz keverem. Óvatosan egy-egy kanálnyit a kosarakba teszek.
Mivel ebben a receptben kevesebb a mák a szokásosnál kalória spórolás céljából így alacsonyabb hőfokon és tovább kell sütni. Nálam 170 °C-on sült alsó-felső sütésen 40 percet.

Egész mennyiség:
Kalória: 2015 Kcal
Szénhidrát: 154g
Fehérje: 57g
Zsír: 122,6g

1 db kosárka: 
Kalória: 84 Kcal
Szénhidrát: 6,4g
Fehérje: 2,4g
Zsír: 5,1g


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése