Oldalak

Oldalak

2018. április 5., csütörtök

Medvehagymás tönkölykiflik

Gyerekem imádja a medvehagymát, magában eszi a leveleket akár egy kis kecske, már-már jobban várja a tavaszt a medvehagyma miatt, mint a jó idő miatt, úgyhogy mi ilyenkor nem kis tételben vesszük ezt a növényt, gyakorlatilag amíg terem mindenbe belefőzzük, sütjük.




Hagyományos sörkifli receptet kombináltam vajas medvehagymakrémmel. A krém több lett, mint amit felhasználtam, de semmi nem vész kárba a maradékot kis zacsiban lefagyasztottam, jó lesz télen.



Hozzávalók:
50 dkg fehér tönköly liszt. Ennek akár lehet a fel zab, fele teljeskiőrlésű tönköly is.
3 dl laktózmentes tej+pici cukor, 
1 zcs instant élesztő
1 dl kókuszolaj
csapott ek só

Medvehagymás vajkrém:
10 dkg laktózmentes teavaj (szobahő lágy)
20-30 g medvehagyma (egy kisebb csokor)
nagy csipet só










Mielőtt hozzáfogtam volna a sütőt előmelegítettem 180°C-ra.

A medvehagymát aprítógépben ledarálom, hozzáadom a vajat és a sót alaposan kikeverem.

Hagyományosan tejben felfuttatott élesztővel kelt tésztát gyúrok. Meleg konyhában kelesztem duplájára. Négybe veszem a tésztát, 2-2 tészta lesz egy pár. Kör alakúra nyújtok két tésztát egymás mellett, nagyon vékonyra. Az egyik adag tésztát megkenem medvehagymás vajkrémmel, ráborítom a másik kinyújtott tésztát, felvágom mint egy pizzát, legalább 12 szeletre. Feltekerem a szélesebb szélétől a keskenyebb felé, lekenem tojással és a sütöm 180°C-on 20-25 pecig.




Tipp:
Szebb lesz a kifli, ha kétszer kened le tojással, két kenés között pihentesd 15 percig a tepsiben, addig szépen tud még kelni.

Egész mennyiség 24 db: 
3380 Kcal / 
265g Ch

1 db kifli: 
140 Kcal 
11g Ch






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése