Magamról

Sziasztok Kőrösiné Heni vagyok.

Számtalan egészségügyi problémám több, mint 100 kg túlsúlyom pár évvel ezelőtt arra késztett, hogy életmódot váltsak.
2019 decemberében kiderült, hogy gyomorproblémáim mögött egy krónikus gyulladás, 3 fekély, GERD áll amit egy visszatérő Helicobater fertőzés okoz. Innentől a receptek már zsír/fűszerszegény módon vagyis gyomorkímélő módon készülnek. Sajnos a neten nagyon kevés az gyomorkímélő recept, ezért remélem, hogy ezzel is tudok segíteni azoknak, akinek hozzám hasonló problémája van, legyen akár egy savas reflux ami bizony minden túlsúlyos embert érint. Ezek a problémák kitartással és megfelelő diétával tünetmentessé tehetőek. Természetesen gyógyszert elhagyni csak orvosi utasításra szabad, Én is így tettem le a legnagyobb dózisú savcsökkentőt 5 hónap alatt. Ma már szerencsére tünetmentes vagyok egészen addig amíg étteremben be nem választok valami fűszeres ételt.
Emellett januártól Inzulinrezisztens diétát tartok, így minden recept végén feltüntetem a felszívódási arányokat és, hogy melyik napszakban lehet IR betegeknek fogyasztani, mert bár minden recept IR kompatibilis azért a nap folyamán nem ehetőek bármikor.

Mivel sok munkám van egy recept elkészítésében, fényképezés, megírás, kiszámolás és a tanácsok leírása, ezért nagyon kérek mindenkit, ha tetszik a receptem azt csak az Én linkemmel ossza meg. Vagy, amikor elkészíted a receptet tegyél mellé egy hivatkozást a receptem linkjével. Ezért végtelen hálás lennék.

Kívánok mindenkinek sikeres életmódváltás, és ami a legfőbb jó egészséget !

Kőrösiné Heni
Diétás gasztroblogger

2017. október 30., hétfő

Pizzás tekercs


50 dkg liszt ( 1:1 teljeskiőrlésű tönköly, zabliszt)
3 dl tej
1 dl étolaj
1 zcs porélesztő+1 kk cukor
Nagy csipet só
1 dl sűrített paradicsom
1 gerezd fokhagyma
2-3 bazsalikom levele
+ szsz. 1 tk tönköly liszt
6-8 dkg laktózmentes sajt


A liszteket összekeverem és egy nagy szitán 2x átszitálom, ezzel lazítom, levegővel telítem a lisztet. 
A felmelegített tejben feloldom a cukrot és az élesztőt, felfuttatom. Hozzáadom a liszthez az olajjal és a sóval együtt, alaposan kigyúrom, kb egy órát kelesztem. Hideg időben sütőben 40-50°C-on is lehet keleszteni.
Közben elkészítem a pizzaszószt. Felfőzöm a paradicsompürét a bazsalikommal és a fokhagymával, ha savanykás, akkor adok hozzá ízlés szerint édesítőt és ha nagyon híg lenne, akkor kikeverem egy kis liszttel, ez sütés közben egyben tartja majd a szószt.
Kinyújtom a tésztát, felét megkenem a pizza szósszal, beborítom reszelt sajttal, ráhajtom a tészta másik felét, szeletelem, tekerem és kb 30 perc alatt 180°C-on sütöm.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése