Oldalak

Oldalak

2021. január 29., péntek

Csörgefánk (diétásan)


Tiszta izgalomban voltam, hogy életem első kombinált diétára szabott csörgefánkja hogy fog szó szerint kisülni, mert maga a liszt, mivel az olcsóbbik fajtát használom, igen szemcsés állagú és glutén hiányában a ruganyosság is elmarad, de miután alaposan utána olvastam ki hogyan készíti gondoltam mégis hozzá fogok, max dirib-darab lesz az egész. A tészta összeállítás bevallom majdnem elrettentett, mert már a gyúrásnál esett szét, de minél tovább dögönyöztem, annál jobban kezdett összeállni. Persze össze sem hasonlítható az állaga a hagyományos csörge tésztáéval, de már legalább bő 10 perc után nyújtható formát vett fel. Szóval betettem a zacskóba és be a hűtőbe, több mint fél órára--mert, hogy ott felejtettem. Aztán jött az izgalom, mert régebben volt nekem próbálkozásom csörgével, ha jól emlékszem zabliszttel készült és nagyon nehezen lehetett hajtogatni, hát ránézésre ez sem egyszerű menet, de megpróbálom. Szilikon lapon sütőpapírral lefedve inkább nyomkodva mintsem rendesen nyújtva nyújtottam a tésztát. Ezután jött a lényeg, formára vágni és főleg a nagy mumus meghajtogatni..Francba, szerintetek sikerült?? Persze, hogy nem! Na nem baj, majd lyukakat vágok a közepébe és óvatosan beemelem az olajba, ami már olyan rég melegszik a villanylapon csoda, hogy ki nem gyulladt. Na így viszont teljesen rendben volt minden, bár egy pár darab szét esett, de kit érdekel, úgysem vihetem bálba. Ééés meglepően finom lett, mégha nem is tipikus csörge designban díszelgett. 

Hozzávalók:

300 g barna rizsliszt 
2 tk utifű maghéjliszt
1,5 dl tejföl
3 db tojássárgája 
csipet só
1 tk 4x-es erősségű édesítőszer porrá darálva
50 g teavaj







A lisztet alaposan elkeverem az uti liszttel, majd hozzáadom a csipet sót, édesítőszert és két tenyerem közt morzsolva beledolgozom a vajat. Hozzáadom a tejfölt, tojássárgáját. Addig dolgozom amíg már nem akar darabokra hullani. Ezt úgy értem el, mint ha a két tenyerem közt egy kicsi labdát tartanék, így gyúrjam a tésztát. 
Fóliába vagy zacskóba csomagom, fél órára hűtőbe teszem pihenni.

Végül vékonyra nyújtom, téglalap alakúra vágom derelye szaggatóval, közepébe rést vágok forró olajban kisütöm. Mondjuk ne olyan forróban, mint én, mert így túl gyorsan barnul.

Magában vagy eritrittel megszórva fogyasztom, ha eritrit neked nem tetszik a hűs íze miatt, akkor bátran használj hozzá mást amit csak szeretnél. Mehet hozzá cukormentes lekvár is, de nekem az már nagyon sok lenne.




A recept egyszerre beilleszthető Inzulinrezisztens/cukorbeteg,- Gluténmentes, -Latkózmentes, és gyógyult gyomorbeteg diétába.

*Gastritis, GERD, fekélybetegség esetén olajban való sütés miatt, egyszerre csak keveset szabad enni és kihűlt állapotban, lefekvés előtt pedig már ne fogyaszd. Illetve fellángolt szakaszban gyógyulásig egyáltalán nem fogyasztható, mert a sok olaj savasodást produkál. 

*IR, cukorbeteg, PCOS diétában mivel hosszú, vagy más néven lassú felszívódású ch-ot tartalmaz ezért a nap bármely szakában fogyasztható kiszámolva a mennyiséget.

Egész mennyiség:
Kalória~ 1837 Kcal
Szénhidrát: 238 g 
Fehérje: 13 g
Zsír: 93 g 

                                                    Jó étvágyat kívánok!

A receptben lévő hozzávalók nem cserélhetők le, nem bővíthetők, mert az nemvárt minőség romlást eredményezhet, illetve IR diéta esetén napszaki fogyaszthatóságon változtat.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése