Oldalak

Oldalak

2020. augusztus 8., szombat

Mexikói fasírt golyók

Főtt kukorica szezon döngetés mexikói ételt kíván magának, most egy viszonylag szelídebb, egészségesebb teljesen IR kompatibilis  változatot készítettem.

Hozzávalók:
500 g daráthús
1/4 vöröshagyma
1 csapott tk só
petrezselyemzöld
1 gerezd fokhagyma
1 db S-es tojás
chilipor, feketebors (Csak ha nincs gond a gyomroddal, nálam a fél adagba került a férjemnek, az enyémből kimaradt)

A fenti összetevőket alaposan eldolgozom, kicsike golyókat készítek belőle, majd tapadásmentes serpenyőben, fedő alatt megsütöm. Időnként hirtelen mozdulattal megrázom a serpenyőt. Mire a kukorica kisül a golyó sütés biztosan elkészül.

Egyéb hozzávalók:
1 doboz főtt vörösbab (250 g)
1 cső főtt kukorica (leszemezve 100 g)
1 db bocskorpaprika (240 g)
2 szál zsenge lilahagyma

Kiszedem a fasírtgolyókat, helyére teszem a a babot, szeletelt hagymát, morzsolt kukoricát és apróra kockázott bocskor paprikát, sózom. Alacsony hőmérsékleten párlom, amíg a paprika puha nem lesz. 

Húsgolyókat visszateszem és kész.

Egész mennyiség 1 nagy serpenyő 910 g:
Kalória: 1148 Kcal
Szénhidrát: 64 g

100 g Mexikói fasírt golyó:
Kalória:  126 Kcal
Szénhidrát: 7 g 

*IR, PCOS diétában 1/3 gyors szénhidrátot 2/3 lassú felszívódású szénhidrátot tartalmaz. Ebédre és vacsorára mennyiséget kiszámolva tökéletes akár önmagában is. 

*Gastritis, GERD, gyomorfekély diétában: a chilipaprika és bors nélkül, ha egyszerre készül a családdaléval, először a fűszermentes golyókat formázd, azután fűszerezd a maradék fasírt alapot és formázd a családi adagot is. Sütni külön edényben kell őket, mert a babos zöldségköret átveszi a chili ízét a családéból, de szerencsére nem nagy macera az elkészítés.

Jó étvágyat kívánok!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése