Mai ebédünk szerb rizses hús lett ..hát igen ez is sovány, de legalább jó izmos házi kakas hússal és egy nagyon klassz rizs válogatással, ami a glikémiás index miatt érdekes. Közös családi programként indult a főzés betegségem miatt, a fiam nagyon rendi volt szépen feltette főni, persze nem magától, hanem instrukciókkal, aztán mivel mégis gyerekből van gálánsan lelépett a játszótérre játszani :D :D úgyhogy ennyit a ma nem főzök semmit rovatunkról, csak oda kellett állnom befejezni, szerencsére szereti annyira a számítógépet, hogy diktálással leszerkesztette ezt a receptet...Gyorsan el is döntöttem holnap a férjem fog bográcsozni, bár hamarabb kiadta volna az eszem.
Hozzávalók:
Fél db házi kakasmell (458 g) vagy más sovány hús pl pulyka
200 g vegyes rizs (vadrizs, barnarizs, jázmin rizs)
1 db vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
2 ek édesnemes paprika
2 db tv paprika
2 db paradicsom
1 tk olaj (nálam oliva)
frissen őrölt tarka bors
2 db babérlevél
tengeri só
A vöröshagymát kockázom, olivaolajon, vagy bármilyen más olajon elkezdem lepirítani, mivel nagyon kevés olajat használok hozzá, ezért nagy csipet sót azonnal rászórok, így a vöröshagyma könnyebben üvegesre sül és nem ég meg a kevés olaj hiányában.
Kockázom a kakasmellet, hozzáadom a hagymához, kevergetve kérgesre párolom. Hozzáadom az édesnemes paprikát, megpirítom, felöntöm vízzel, hogy a húst bőven ellepje. Hozzáadom a kockázott paprikát és a paradicsomot, babérlevelet, bőven borsozom ízlés szerint sózom.
Rotyogtatva puhára főzöm a húst.-Itt menet közben a gyerek lelépett, de a hús egész jól el van magában.
A rizst pár vízből alaposan átmosom, a pörkölt alaphoz teszem, időnként kevergetve készre főzöm, ha kevés lenne a lé, akkor hozzáöntök mindig egy kicsit.
A rizst én egy csomagolásmentes boltban vettem kimérve, de lehet nagy bevásárló központokban Exotic rizs néven is venni, sokkal barátságosabb a glikémiás indexe és szerintem nagyon finom is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése