A sáfrányos szeklice a világ egyik legdrágább fűszere, mivel nem a virágot hanem a virágban lévő bibét használják fel fűszerként vagy festőanyagként. 1 g fűszer előállításához akár 150 virágra is szükség lehet, ezért a növény hamísítását a középkorban kegyetlenűl büntették. Fantasztikus gyógyhatása a terméséből kivont olaja csökkenti a koleszterinszintet, szívinfarktus megelőzésében is szerepe van, de vérnyomáscsökkentő hatása is ismert. A népi gyógyászatban a virágok főzetét erős köhögés, fulladás ellen használták.
Beszerezhető piacokon vagy bioboltokban. Én 300 Ft-ért vettem 5 g-ot.
Beszerezhető piacokon vagy bioboltokban. Én 300 Ft-ért vettem 5 g-ot.
40 dkg kacsamell 150 ml laktózmentes tejszín
3 dl víz
1 db (10 dkg) tv paprika
10 dkg sárga színű karfiol
3 nagy csipet sáfrányos szeklice
1 csipet fehérbors
só
1 ek olivaolaj
1 ek Haas étkezési keményítő
3 dl víz
1 db (10 dkg) tv paprika
10 dkg sárga színű karfiol
3 nagy csipet sáfrányos szeklice
1 csipet fehérbors
só
1 ek olivaolaj
1 ek Haas étkezési keményítő
Köretnek: Én 10 dkg főtt barnan rizst ettem, a gyerekem csavart durumtésztát.
Köret nélkül: 1064 Kcal / 18 Ch
+ 10 dkg főtt barna rizs: 112 Kcal /23,5 Ch
+ 10 dkg főtt barna rizs: 112 Kcal /23,5 Ch
Kacsamellet kis kockára vágom 1 ek olivaolajon a nagyon apróra vágott tv paprikával kérgesre pirítom. Ráöntöm a tejszínt a vizet, füszerezem és hagyom szépen közepes lángon főni. Ha nagyon elfő a leve mielőtt sűrüsödne 0,5 dl vízzel pótolom.
Amikor kezd puha lenni a hús ráteszem a karfiolt, kb öt perc múlva 1 ek haas étkezési keményítővel behabarom.
Amikor kezd puha lenni a hús ráteszem a karfiolt, kb öt perc múlva 1 ek haas étkezési keményítővel behabarom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése