Magamról

Sziasztok Kőrösiné Heni vagyok.

Számtalan egészségügyi problémám több, mint 100 kg túlsúlyom pár évvel ezelőtt arra késztett, hogy életmódot váltsak.
2019 decemberében kiderült, hogy gyomorproblémáim mögött egy krónikus gyulladás, 3 fekély, GERD áll amit egy visszatérő Helicobater fertőzés okoz. Innentől a receptek már zsír/fűszerszegény módon vagyis gyomorkímélő módon készülnek. Sajnos a neten nagyon kevés az gyomorkímélő recept, ezért remélem, hogy ezzel is tudok segíteni azoknak, akinek hozzám hasonló problémája van, legyen akár egy savas reflux ami bizony minden túlsúlyos embert érint. Ezek a problémák kitartással és megfelelő diétával tünetmentessé tehetőek. Természetesen gyógyszert elhagyni csak orvosi utasításra szabad, Én is így tettem le a legnagyobb dózisú savcsökkentőt 5 hónap alatt. Ma már szerencsére tünetmentes vagyok egészen addig amíg étteremben be nem választok valami fűszeres ételt.
Emellett januártól Inzulinrezisztens diétát tartok, így minden recept végén feltüntetem a felszívódási arányokat és, hogy melyik napszakban lehet IR betegeknek fogyasztani, mert bár minden recept IR kompatibilis azért a nap folyamán nem ehetőek bármikor.

Mivel sok munkám van egy recept elkészítésében, fényképezés, megírás, kiszámolás és a tanácsok leírása, ezért nagyon kérek mindenkit, ha tetszik a receptem azt csak az Én linkemmel ossza meg. Vagy, amikor elkészíted a receptet tegyél mellé egy hivatkozást a receptem linkjével. Ezért végtelen hálás lennék.

Kívánok mindenkinek sikeres életmódváltás, és ami a legfőbb jó egészséget !

Kőrösiné Heni
Diétás gasztroblogger

2020. december 22., kedd

Diétás mézes puszedli (Méz nélkül)

Soha életemben még nem sütöttem mézes puszedlit, valahogy a mézeskalács figurák, mézeskalács házikó és mézeskalács templom, szán elkészítése után ez már annyira nem volt opció nálunk..viszont vásárokban ha meglátta gyerekem azonnal venni kellett, mert nagyon szereti férjemmel együtt. Az idén nem készültek mézesek, mert a díszítéshez nem volt kedvem, de így karácsony előtt két nappal mégiscsak hiányérzetem támad..valahogy a karácsony nem karácsony mézeskalács nélkül, olyan mintha karácsonyfa vagy karácsonyi ág nem lenne a szobában. Úgyhogy ma életemben először hozzáfogtam, elvégre nem olyan nagy cucc maga a tészta készítés, még a cicomázás sem pepecselős feladat. 
Az Én mézes puszedlimben bár nincs méz, mégis isteni puha és mézes ízvilágú, minden sztár liszt nélkül készül, így IR diétába is tökéletesen beilleszthető lett.



Hozzávalók 15 db-hoz:
200 g Teljes kiőrlésű liszt
200 g Barna rizsliszt vagy rétes liszt
4 ek 4x-es erősségű édesítőszer
1 zcs Oetker sütőpor mézeskalács fűszerkeverékkel
(vagy helyette 2 tk mézes fűszer keverék +1 kk szódabikarbóna)
60 g teavaj
2 db tojássárgája
1,5 dl mandulatej
1 dl habtejszín (nálam Pilos laktózmentes)


Mázhozakhoz:
100 g Eritrit porrá őrölve
1 ek 4x-es erősségű édesítőszer
1 db tojásfehérje
pár csepp citromlé vagy egy csipet só

vagy 
80 g 85%-os étcsoki
3 ek olaj

A liszteket elkeverem a mézes sütőporral és az édesítőszerrel. Mélyedést készítek a közepébe beleteszem az olvasztott vajat, tojássárgáját, tejet és habtejszínt. 
Alaposan átdolgozom, majd tetszőleges nagyságú golyókat készítek, az enyém a képen látható.
Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, 180°C-on sütöm 20 percet.

Hűlés után vagy a megmaradt tojásfehérjével díszítem, vagy leöntöm temperált csokival. Mivel nincs benne méz ezért a golyócskák meg fognak repedezni, tojásfehérjével egy gyönyörűen korrigálható.

Fehér máz hosszasabb verzió, de legalább kalória és ch mentes: Édesítőszereket porrá őrölöm. A tojásfehérjét elkezdem felverni habbá, folyamatosan adagolom hozzá az édesítőszert. Amikor félig már kemény a hab, kap pár csepp citromlét (nálam csipet só ment bele) majd a többi édesítőszert, annyit, hogy végül kemény habot tudj vele készíteni. Ezzel a habbal kenem be a langyos puszedliket, hagyhatod rusztikusra vagy szépen el is simíthatod rajta.  Másnapig hagyom száradni. Ha nem akarsz másnapig várni, akkor tedd be a hűlő sütőbe résre nyitott ajtóval, a sütő ne legyen már forró, inkább csak langyos, 3 perc alatt megszárad a máz.

Csoki máz, ez a gyorsabb verzió csak ez plussz kalória lesz: A Csokit vízgőz felett olajjal megolvasztom belemártom a kihűlt puszedliket. Ha zavar a méz hiányában keletkező repedezettség, akkor csorgatva el tudod tömíteni a réseket. 
Kb 5 perc alatt megszáradnak és kész.





Mindkét máz ch mentes, így IR és cukorbetegnek ezzel nem kell számolnia.

Egész mennyiség fehér mázzal:
Kalória: 2219 Kcal
Szénhidrát: 266 g
Fehérje: 53 g
Zsír:101 g

Egész mennyiség csoki mázzal:
Kalória: 3034 Kcal
szénhidrát: 266 g
Fehérje: 56 g 
Zsír: 182 g

*IR, PCOS diéta: lassú felszívódású ch-t tartalmaz, a nap bármely szakában fogyasztható. 

Amennyiben nem kell ch-t számolnod, mert nem vagy cukorbeteg tegyél a tésztához bátran 2 ek mézet, nagyon egészséges.

A receptben lévő hozzávalók nem cserélhetők le, nem bővíthetők, mert az nemvárt minőség romlást eredményezhet, illetve IR diéta esetén napszaki fogyaszthatóságon változtat.

Jó étvágyat kívánok!






2020. december 20., vasárnap

Diétás Mézes grízes (sütés nélkül)

Az eredeti terv az idén is mézes grízes lett volna aranyvasárnapra, de rájöttem, hogy még mindig nincs fenyőfánk és azt ugye hosszú órákon át kell válogatni, hogy tökéletesen hatalmas és enyhén ferde állású fa kerüljön a szobába, ami persze a fél ajtót is elfogja :D :D Szóval az időt már megint eltoltuk és nem utolsó sorban a férjem szabin van, ilyenkor meg unalmában is süt valami húst a sütőben. Igen neki ez a chips! :D Úgyhogy gyorsan kitaláltam ma sütés nélküli mézes grízes lesz csak azért is, és holnap a munkába is ezt viszek uzsira csak azért is. 



Hozzávalók 4 adaghoz:
100 g mandula
150 g zabpehely
60 g teavaj (lehet növényi is)
2 ek 4x-es erősségű édesítőszer
1 tk mézeskalács fűszerpor
2 ek 4x-es erősségű édesítőszer

Krémhez:
3 dl mandulatej
6 ek barna rizsliszt (80 g)
3 ek zabkorpa (30 g)
50 g teavaj (lehet növényi vaj is)
1 tk vanília aroma

lekvár: ez lehet cm barack vagy nálam cm házi csipkebogyó

Tetejére mehet gyereknek olvasztott télapó csoki vagy egyéb dísz, az enyém csak úgy kopaszon lesz letetőzve.

A tésztához a mandulát a zabpehellyel aprítógépben ledarálom, hozzáadom a mézes fűszert és az édesítőszert. Teavajjal gyorsan átpirítom serpenyőben.

A krémhez a rizslisztet elkeverem a zabkorpával, vanília aromával, édesítőszerrel és a tejjel, ezt felfőzöm. Egészen sűrű rajzolós krémet kell kapni, ha úgy érzed nagyon gyorsan fől "sül", akkor vedd le a hőről és kevergesd tovább, majd vissza. Kiteszed hidegre hűlni. Amikor kihűlt, mehet hozzá a szobahőmérsékletű teavaj, amit fakanállal alaposan bedolgozok. Nyomkodd az edény falához a vajat, hogy minden csomó szétmenjen. 

Jöhet a rétegezés: Minden morzsa réteget mikor beleteszel a pohárba locsold le 1 tk mandulatejjel, ezt a zab fel fogja szívni. Igazából mindegy hogyan rétegezed, ahogy neked tetszik. Morzsa, lekvár, morzsa, krém..stb





Igen ez is szénhidrát csökkentett süti lett, így IR diétba beilleszthető, ha jelölten gm zabpehellyel dolgozol, akkor gluténmentes diétába is beillesztheted, illetve tojásfehérje diétába is, mert tojást sem tartalmaz ..sütiről van szó tehát azért a kalóriával vigyázni kell.

A receptben lévő hozzávalók nem cserélhetők le, nem bővíthetők, mert az nemvárt minőség romlást eredményezhet, illetve IR diéta esetén napszaki fogyaszthatóságon változtat.

Jó étvágyat kívánok!



2020. december 16., szerda

Narancsos vegán csoki csoda

Farkas Zsuzsi jógamester ígért nekem egy szuper egészséges vegán csokitorta receptet, amit tegnap be is tett a Bajnokok életmód csoportjába, illetve privátban elküldte nekem az eredeti kiinduló receptet is amit később Ő alakított át a most látható variációra. A receptbe csak két ponton nyúltam bele, hogy IR kompatibilis is legyen, csökkentettem a vajat és lecseréltem a banánt..Zseniálisan finom lett, egyszerűen olyan, hogy nem lehet abbahagyni. Betelít minden ízlelőbimbót a bársonyosan selymes csoki. Persze azért az Ő banános változata is elkészült, mert a család kíváncsi volt rá, szerintem két perccel a hazaérkezésük után annak is tuti hűlt helye lesz.



Hozzávalók egy 20 cm átmérőjű kerek torta formához:
100 g vegán vaj vagy kókuszolaj
3 ek 4x-es erősségű édesítőszer (50 g)
1 bio narancs reszelt héja
1,5 db avokádó, összesen 200 g az egész tisztítva
155 g zabpehelyliszt
1 kk szódabikarbóna vagy sütőpor
3 púpos ek Holland kakaópor (45 g)
2,5 dl mandulatej

Máz:
80 g étcsokoládé 85%-os
100 ml növényi tejszín
1 tk 4x-es erősségű édesítőszer

Az Én variációmban a banán helyett a tésztába avokádó került, így a gyors ch-t az IR miatt kilőttem és mivel az avokádóban van elég szuper egészséges zsiradék, a vaj mennyisége is csökkenthető lett a tésztából, még az is lehet, hogy a következő sütésnél még viszek belőle lejjebb egy kicsivel, de tényleg kicsivel, mert nem szeretném ha brownies lényeg elveszne.


Elkészítés:
Minden száraz hozzávalót egy tálba teszek, összekeverem. Egy másik tálba szétnyomkodom az avokádót, hozzáadom a tejet, olvasztott vajat, narancs reszelt héját, botmixerrel átmegyek rajta. Majd a két részt eldolgozom egymással.
Kivajazott formába teszem, addig áll amíg a sütő bemelegszik. 180°C-on sütöm kb 50 percet, sütőt elzárom, ajtaját kinyitom és hagyom még 10 percet bent. Ha véletlen a közepe összezuhanna Te ne tedd, legalább elfér a csokikrém a tetején.

A csokit növényi tejszínnel vízgőz felett felolvasztom, miután kihűlt a tészta, de legalább langyos, nyakonöntöm vele. A tészta teteje megrepedezik, de az nem baj, mert a csoki így klasszul be tud folyni a tésztába és attól még finomabb lesz. 

Fél-egy órára mehet a hűtőbe, hogy könnyebb legyen a szeletelés.




Egész mennyiség:
Kalória: 2533 Kcal
Szénhidrát: 124 g
Fehérje: 50 g
Zsír: 199 g

*IR, PCOS esetén lassú felszívódású ch-t tartalmaz ha banán helyett avokádót használsz, így a nap bármely szakában fogyasztható.

A receptben lévő hozzávalók nem cserélhetők le, nem bővíthetők, mert az nemvárt minőség romlást eredményezhet, illetve IR diéta esetén napszaki fogyaszthatóságon változtat.

Jó étvágyat kívánunk!





2020. december 15., kedd

Megújuló süti (vegán)

Farkas Zsuzsi jógamester zseniális receptje tojás és tejmentesen, tisztán vegán alapanyagokból készül. Tehetsz bele reszelt zöldségeket, pl sárgarépát, céklát vagy ha inkább gyümölcsös vagy, akkor narancslét, almát, magvakat. Készítheted édesen vagy sósan, csak bátran engedd szabadra képzeleted, mert bizony el nem rontod. Ahogy Zsuzsi írta: "Ezzel a sütivel minden egyes alkalom lehetőség a magújulásra."



                                       Megújuló süti (gáztepsi méretben)

Először gyújtsuk be a sütőt, mert a tészta gyorsan elkészíthető. A tepsit olajozzuk be, az oldalát is kicsit.
Hozzávalók:
-8 merőkanál (későbbiekben MK) teljeskiőrlésű liszt, fele lehet fehér tönköly is
-2MK búzacsíra, dara vagy zabkorpa
-1 púpos tk szódabikarbóna
-2 tk fahéj vagy mézesfűszer por, vanília, karob, instant gabonakávé, de ízesíthetjük kókuszosra, citromosra..végtelen a lehetőség.
Ezeket szárazon jól összekeverjük.

-1 MK olaj
-2-3 MK méz, agávé, juharszirup vagy baranacukor, candidásoknak és cukorbetegeknek édesítőszer vízben oldva.
- kb 1 liter bármilyen folyadék: narancslé, citromos víz, gyümölcs+leve, zöldség+leve, aszalvány áztatólével együtt, magtej, tej, gyümölcstea.
Hozzáadjuk a száraz alapanyaghoz és nokedli állagúra kavarjuk.




Tetejére mehetnek olajos magvak, pelyhek, köles, aszalt gyümölcsök.
180°C-on sütöm, tűpróbáig kb 40 percet.

Jó étvágyat kívánunk!



Karácsonyi megújuló süti

Farkas Zsuzsi jógamestertől kaptam egy zseniális receptet. Az hagyján, hogy tök egyszerű kavart süti, de bárhogy lehet alakítani, bármit tehetsz a tésztába nem lehet elrontani. Tojásmentes és ha szeretnéd magtejjel is készíthető ahogy Én is csináltam. Karácsony hetében természetesen mézeskalács ízvilágúra varázsoltam és csempésztem bele egy kis plussz egészséget is. Mivel ajándékba sütöttem nagyon izgultam, hogy jó legyen ízre is és állagra is, tojás nélkül még nem igazán sütöttem semmit, de ahogy Zsuzsi is írta, ezt tényleg nem lehet elrontani.




Farkas Zsuzsi jógamester eredeti nagy tepsire írt receptjét ezen a linken éritek el:Megújuló Süti (vegán)


Az Én variációm 25x25 cm-es tepsire
MK=merőkanál:

4 MK teljeskiőrkésű liszt (440g)
1 MK zabkorpa (50 g)
1 tk szódabikarbóna (6 g)
1 tk mézeskalács fűszerkeverék (10 g)
1/2 MK olaj vagy kókuszolaj (50 ml)
2 MK házi készített édesítőszer szirup (150 ml)
5 dl mandulatej
50 g mandula lap
1 db bébi cékla kicsire reszelve (56 g)

Száraz alapanyagok:
A lisztet, szódabikarbónát, fűszert, zabkorpát elkeverem, majd átszitálom, hogy alaposabban keveredjen és levegős legyen a liszt. A szitán maradt korpát visszaöntöm a liszt keverékre.

Nedves alapanyagok:
Elkészítem a házi szirupot 2 dl langyos víz és 4 ek 4x-essel.
A magtejhez adok egy maréknyi mandulaforgácsot alaposan átbotmixerezem. Hozzákeverem az édesítős szirupot, olajat, belereszelem a bébi céklát. Az egészet elkeverem, majd a lisztes keverékhez öntöm.

A két részt kikeverem. Maradék mandula lappal megszórom.Teavajjal kikent, lisztezett tepsibe öntöm és mehet a sütőbe 180°C-ra, tűpróbáig kell sütni kb 40 perc. Melegen kicsit ragacsos, de ahogy hűl tökéletes lesz az állaga és az íze is.





Egész mennyiség:
Kalória: 2466 Kcal
Szénhidrát: 267 g
Fehérje: 73 g
Zsír: 96 g

*IR, PCOS, esetén a mandula, mandulatej és a zabkorpa nem számolós ch, mivel van benne cékla, ezért csak tízóraira és uzsonnára fogyasztható.

A receptben lévő hozzávalók nem cserélhetők le, nem bővíthetők, mert az nemvárt minőség romlást eredményezhet, illetve IR diéta esetén napszaki fogyaszthatóságon változtat.
Jó étvágyat kívánok!





2020. december 3., csütörtök

🆁🆄🅳🅾🅻🅵 🅽ó🆉🅸

Rendkívül könnyű karácsonyi süti ötletet hozok ma nektek. Nem Én vagyok a feltaláló egy külföldi oldal dobta fel a receptet, persze teljes hozzávaló felsorolása nélkül, azért külön kellett volna fizetnem.."Na még mit nem", inkább kreáltam egy saját verziót. Annyi kiderült a nem kevés litániából, hogy kandírozott cseresznyét vagy koktél cseresznyét használ hozzá a szuper süti guru, ezt erre mifelénk önmagában nem lehet kapni, így a nagy része sima meggyel lett díszítve, illetve egy pár koktélcseresznyét elloptam férjem gyümölcssalátájáról, úgyhogy mégis lett egy kis világító Rudolf nózi feeling. Természetesen hamár szuperkönnyű édesség, akkor sütni sem kell, így bőven marad idő a pihenésre és a társasjátékozásra. 





Hozzávalók 21 db-hoz:
200 g Zabpehely durvára darálva
3 ek Zabkorpa (50 g)
2 ek (60 g) cukormentes Csipkebogyólekvár (vagy egyéb cukormentes lekvár)
2 ek 4x-es erősségű édesítőszer
1 ek kakaópor
1/2 üveg Oetker rumaroma
2 dl mandulatej
20 g teavaj

Díszítéshez:
kókuszreszelék
koktélcseresznye vagy meggy

A mandulatejet meglangyosítom, beleteszem az édesítőszert, kakaóport és a rumaromát. Beleszórom a zabpehellyel elkevert zabkorpába, hozzáadom a lekvárt és a vajat. Alaposan kidolgozom, nagyon folyós állagot fogsz kapni, de zabkorpa szépen megszívja majd magát. 
Addig hagyd állni amíg formázható masszát nem kapsz.Tetszőleges golyókat készítek, kókuszba hempergetem, majd a közepébe a világító nózinak egy kis helyet készítek az ujjammal. Beleteszem a meggyet vagy a koktélcseresznyét és kész.

Koktélcseresznyét Én csak konzerves gyümölcssalátában találtam, férjem nagyon szereti, így abból vettem ki. Ha valaki tudja hol lehet csak így önmagában venni az légyszi szóljon, mert nagyon szeretjük.


Egész mennyiség 21 db:
Kalória: 1310 Kcal 
Szénhidrát: 172 g
Fehérje: 50 g
Zsír: 45 g

*IR, Cukorbetegség, PCOS esetén 1/2 gyors felszívódású ch a gyümölcs miatt és 1/2 lassú felszívódású ch-t tartalmaz, így uzsonnára jó. Lekvár mivel csipkebogyóból van nem számolós ch, ha rendes cm gyümölcs lekvárt veszel az számolós lesz. A holland kakaó, zabkorpa nem számolós ch. 

*Gastritis, GERD, gyomorfekély esetén meggy helyett szerencsésebb választás a koktélcseresznye, az nem olyan savas.

A receptben lévő hozzávalók nem cserélhetők le, nem bővíthetők, mert az nemvárt minőség romlást eredményezhet, illetve IR diéta esetén napszaki fogyaszthatóságon változtat.
Jó étvágyat kívánok!