Oldalak

Oldalak

Szuperszénhidrátok nyomában

A szénhidrátok a fogyókúrázók mumusa, a tiltott gyümölcs a fán, az imádom és gyűlölöm egyszerre kategória. Szerencsére kiderült, hogy  nem minden szénhidrát olyan gonosz, sőt szükségünk is van rájuk, ezen szénhidrátok, mértékkel ugyan, de beilleszthetőek a diétába.



Az egyik legnépszerűbb szuperszénhidrát forrás a rizs, a föld népességégének fele napi szinten fogyasztja. Nagyon sok fajtája létezik, csak, hogy egy párat említsek IR-ban legtöbbször a Barna rizst ajánlják, de nagyon népszerű a Vadrizs, a Basmati rizs, a Jázmin rizs is. Finomítástól és fajtától függően mind máskánt hat a szervezetünkre és a titok nyitja pont itt kezdődik.  Készítettem egy táblázatot ebben a legtöbbet használt rizseket mutatom be Glikémiásindex (GI) itt olvashatsz róla szénhidrát tartalom szerint (Ch) és kalória (Kcal) függvényében. Azt hiszem jól látszik, rizs és rizs között mekkora különbség van. Azoknak, akiknek számolgatni kell a szénhidrát mennyiséget és figyelni a GI-re nagyon nem mindegy, hogy melyik rizshez fognak hozzányúlni. A sima fehér rizs és Basmati rizs látszólag egyforma, azonban a külcsíny mellett már megint ott a belbecs, miszerint a Basmati az összes rizshez képest sokkal lassabban szívódik fel, ezért egyenletesebben emeli a vércukrot. Diétában és fogyókúrában tehát rizsek közül a Basmati rizs lesz a mi szuperszénhidrátunk.




100 g főzött     GI              Ch              Kcal
Basmati rizs      58             22,0           103
Barna rizs          76             22,0           112
Fehér rizs          87             28,6           130
Vad rizs          56-60           30,7           146
Jázmin rizs         96            22,3           103



De nem a rizs az egyetlen ilyen szuperszénhidrát forrás, bár nagyon sokáig ez volt a standard megállapodás, hogy fogyókúrában soványhús-zöldség-rizs kombó és slussz. Ugyan ez az elgondolás érvényes a száraz hüvelyesekre is. Igen valóban nagytöbbségüknek hatalmas kalória tartalma és szénhidrát tartalma van szárazon, de ha megnézzük főtt állapotukban, máris kiderül, hogy csak ¼-es mennyiséggel kell számolnunk, arról nem is beszélve, ki az, aki meg tudna enni egyszerre 100 g babot miután megfőzte és háromszorosára dagadt. Igen tudom Bud Spencer! Magas fehérje és rost tartalmuk miatt hamarabb, kismennyiséggel és hosszabb ideig laktatnak, mint a rizs..sőt a GI-ük a rizsnél is sokkal alacsonyabb. Nagy előnyük az ásványi anyagtartalmuk és vitamin tartalmuk mellett, hogy önmagukban fogyasztva is laktatnak. Hús helyett salátával vegyítve nemcsak mutatósak, de finomak is miközben a kalóriatartalom szinten marad.




100 g főzött     GI             Ch        Kcal
Fehérbab          31            25,8      142
Limabab           32            20,1      116
Mungóbab       31            19,2      105
Vesebab           28            22,8      127
Lencse             26            20,1      116
Sárgaborsó       32           19,6       167
Csicseriborsó    28           27,4     164





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése