Oldalak

Oldalak

Amit a Glikémiás indexről tudni kell + táblázat

Glikémás index egy olyan számadat, ami a különböző élemiszereket vércukor emelő hatása szerint csoportosítja 1-100-ig. A glukoz, vagyis a sima cukor 100-nak számít, mivel a legdrasztikusabban ez emeli meg a vércukor és az inzulin szintet.
Minél nagyobb az élelmiszer GI=glikémiás indexe annál nagyobb hullámvasútra ülteti a vércukorszintet és annál jobban emeli az inzulinszintet. Diabéteszben, Inzulinrezisztenicában vagy fogyás, szálkásítás esetén mindenképp figyelemben kell venni, pár hónap alatt rutinszerűen lehet alkalmazni.


Megfordítva a gondolatot: minél alacsonyabb a GI (glikémiásindex) annál kevésbé emeli meg a vércukorszintet és annál alacsonyabb lesz az általa kiváltott inzulin szint is. Miért jó ez nekünk? A szervezet nem kezdi el a táplálékot elraktározni, mint felesleget, hanem teljes vagy szinte teljes egészében felhasználja. A tartósan magas vércukornak Koleszterin emelő hatása mellett számos szervet érintő károsító hatása is van.

Az, hogy egy élelmiszer melyik kategóriába tartozik, attól függ elsősorban, hogy milyen feldolgozási eljárásokon esett át, pl a búzát ha fehérlisztté őrlik, akkor annyira lefinomítják, hogy magas  71 GI-et fogja kapni, mert a szervezetnek kevés energiájába kerül feldolgoznia, így gyorsan megemeli a vércukorot és magas inzulin választ produkál. Ezzel ellentétben, ha búzát nem tisztítják agyon, megállnak a teljes kiőrkésű vagy Graham szakasznál, akkor az a liszt már csak 51 GI-t kap vagyis alacsonyabb kategóriába került, mert a szervezetnek több enegria kell a lisztben lévő korpa, héj, csíra feldolozására.

Emellett a GI-et befolyásolja az élelmiszer rosttartalma, fogyasztunk-e mellé fehérjét, savanyított élelmiszerről van-e szó, ezek ugyanis mind lassítják a szénhidrátok felszívódását. Sőt még a felhasznált fűszerek is képesek kedvezőbb hatással lenni a GI-re, pl a fahéj és az utifű szintén csökkentő hatással bír.
Ezzel ellentétben a tápálák magasabb glukoz, fruktóz és keménynítő tartalma, az agyon főzés növeli a GI-et.

 Alacsony GI-nek mundjuk a 0-55 közötti élelmiszereket.
Magas GI-nek mondjuk a 70-100 köztti élelmiszereket.
56-69 között található a határ, ezt hívjuk közepes szintnek.
Tartós fogyáshoz és jó vércukorszinthez értelemszerűen az alacsony 0-40 GI ételeket válasszuk.

Részletes Glikémás index (GI) táblázat: 
Mivel a húsoknak, a halaknak, a gombáknak, a vajaknak, a zsíroknak, az olajoknak, a tojásnak, és az alkoholok többségének glikémiás indexe rendkívül alacsony, azaz jóformán nulla, a következő táblázat nem taglalja ezen élelmiszereket. Ha mégis meg szeretnéd nézni őket, azt ide kattintva a a részletes tápanyagtáblázatban teheted meg.

I. Gyümölcsök glikémiás indexe

Gyümölcs megnevezéseGlikémiás indexe
GI Alacsony
(0-55)
Citrom
Cseresznye
Meggy
Áfonya
Ribizli / Ribiszke
Egres
Eper
Málna
Szeder
Grapefruit
Pomelo
Körte
Mandarin
Füge
Nektarin
Birsalma
Gránátalma
Alma
Szilva
Őszibarack
Sárgabarack / Kajszibarack
Narancs
Szőlő
Ananász
Datolyaszilva
Kivi / Kiwi
Banán
20
20
20
25
25
25
25
25
25
25
25
30
30
35
35
35
35
35
35
35
35
40
45
50
50
50
35-55
GI Közepes
(55-70)
Mangó
Papaya
Aszalt füge
Aszalt datolya
Mazsola
Sárgadinnye
55
60
60
60
65
65
GI Magas
(70-100)
Görögdinnye75
Ha a gyümölcsök szénhidráttartalma, illetve glikémiás telítettsége (GL) is érdekel, ide kattintva tudod őket megnézni.

II. Zöldségek glikémiás indexe

Zöldség megnevezéseGlikémiás indexe
GI Alacsony
(0-55)
Avokádó
Brokkoli
Cikória / Endívia
Cukkini
Hagyma
Káposzta
Karfiol
Kelbimbó
Kínai kel
Paprika
Paradicsom
Rebarbara
Retek
Spenót / Paraj
Sóska
Saláta
Spárga
Uborka
Zellerszár
Articsóka
Mángold
Padlizsán
Fokhagyma
Jamgyökér
Sárgarépa
Fehérrépa / Petrezselyemgyökér
Édesburgonya
10
15
15
15
15
15
15
15
15
15
15
15
15
15
15
15
15
15
15
20
20
20
30
40
40
50
50
GI Közepes
(55-70)
Manióka
Burgonya főtt
Cékla
Patisszon / Csillagtök
55
60
65
65
GI Magas
(70-100)
Karalábé
Karórépa
Sütőtök
Burgonyapüré
Pasztinák / Paszternák
Tarlórépa
Zellergyökér
Burgonya sült
70
70
75
75
85
85
85
85

III. Olajos magvak glikémiás indexe

Dióféle megnevezéseGlikémiás indexe
GI Alacsony
(0-55)
Dió
Mandula
Pisztácia
Kesudió
Makadámdió
Paradió / Brazil dió
Pekándió
Tökmag
Törökmogyoró
Mák
Kókuszdió
Lenmag
Napraforgómag / Szotyola
Szezámmag
15
15
15
20
20
20
20
25
25
30
35
35
35
35
GI Közepes
(55-70)
Gesztenye60
GI Magas
(70-100)

IV. Hüvelyesek glikémiás indexe

Hüvelyes megnevezéseGlikémiás indexe
GI Alacsony
(0-55)
Szójabab
Sárgaborsó
Lencse
Szárazbab
Zöldbab
Zöldborsó / Cukorborsó
Csicseriborsó
15
25
30
30
30
35
35
GI Közepes
(55-70)
GI Magas
(70-100)

V. Tejtermékek glikémiás indexe

Tejtermék megnevezéseGlikémiás indexe
GI Alacsony
(0-55)
Natúr joghurt
Sajt (juhsajt, kecskesajt)
Túró (juhtúró, tehéntúró)
Kefir
Tejföl
Tejszín
Kecsketej
Tehéntej zsíros
Tehéntej sovány
20
25
25
25
25
25
25
30
35
GI Közepes
(55-70)
GI Magas
(70-100)

VI. Gabonafélék glikémiás indexe

Gabona megnevezéseGlikémiás indexe
GI Alacsony
(0-55)
Árpa
Quinoa
Hajdina
Zabpehely
Bulgur
Rozskenyér
35
40
40
40
50
50
GI Közepes
(55-70)
Barnarizs
Zabkorpa
Kukorica
Kuszkusz
Puffasztott rizs
55
55
55
60
60
GI Magas
(70-100)
Köles
Fehér kenyér
Fehér rizs
75
75
55-85

VII. Édesítőszerek glikémiás indexe

Édesítőszer megnevezéseGlikémiás indexe
GI Alacsony
(0-55)
Stevia
Nyírfacukor / Xilit
Gyümölcscukor / Fruktóz
Kókuszcukor
0
7
20
35
GI Közepes
(55-70)
Méz60
GI Magas
(70-100)
Kristálycukor / Szacharóz
Nádcukor / Szacharóz
Szőlőcukor / Glükóz
70
70
100
Táblázat forrása: http://paleo.dieta-abc.hu/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése