Magamról

Sziasztok Kőrösiné Heni vagyok.

Számtalan egészségügyi problémám több, mint 100 kg túlsúlyom pár évvel ezelőtt arra késztett, hogy életmódot váltsak.
2019 decemberében kiderült, hogy gyomorproblémáim mögött egy krónikus gyulladás, 3 fekély, GERD áll amit egy visszatérő Helicobater fertőzés okoz. Innentől a receptek már zsír/fűszerszegény módon vagyis gyomorkímélő módon készülnek. Sajnos a neten nagyon kevés az gyomorkímélő recept, ezért remélem, hogy ezzel is tudok segíteni azoknak, akinek hozzám hasonló problémája van, legyen akár egy savas reflux ami bizony minden túlsúlyos embert érint. Ezek a problémák kitartással és megfelelő diétával tünetmentessé tehetőek. Természetesen gyógyszert elhagyni csak orvosi utasításra szabad, Én is így tettem le a legnagyobb dózisú savcsökkentőt 5 hónap alatt. Ma már szerencsére tünetmentes vagyok egészen addig amíg étteremben be nem választok valami fűszeres ételt.
Emellett januártól Inzulinrezisztens diétát tartok, így minden recept végén feltüntetem a felszívódási arányokat és, hogy melyik napszakban lehet IR betegeknek fogyasztani, mert bár minden recept IR kompatibilis azért a nap folyamán nem ehetőek bármikor.

Mivel sok munkám van egy recept elkészítésében, fényképezés, megírás, kiszámolás és a tanácsok leírása, ezért nagyon kérek mindenkit, ha tetszik a receptem azt csak az Én linkemmel ossza meg. Vagy, amikor elkészíted a receptet tegyél mellé egy hivatkozást a receptem linkjével. Ezért végtelen hálás lennék.

Kívánok mindenkinek sikeres életmódváltás, és ami a legfőbb jó egészséget !

Kőrösiné Heni
Diétás gasztroblogger

2021. április 15., csütörtök

Tojásmentes medvehagymás pogácsa

Két hétre vásárolunk újabban, mert nem akarunk tömegelni a boltban, ilyen mértékű előretervezésnél egész biztos valami kimarad a listáról, hát nekünk a tojás volt ami kimaradt. Még egyenlőre elképzelni sem tudom, hogy élünk nélküle, főleg a fiúk, mert ketten megesznek egyszerre 10-et :) Ma pogácsát sütök tojásmentesen, állítólag tök jól működik nélküle, úgyhogy bizakodva fogtam hozzá, felkészültem, hogy max a kinézete lesz szomorkás. Ahogy a többi recept is, ez szintén IR kompatibilis, kétféle lisztet használtam: tk tönkölyt és félfogós lisztet, ez utóbbit azért, mert a férjem azt hitte sima liszt és ezt vett helyette régesrég.. :), de nagyon örültem neki, mert ez is teljeskiőrlésűnek számít és sokkal lazább vele a pogácsa.



Ahogy írom a sorokat a pogi már a sütőben degeszkedik, ezerrel nyomja a medvehagyma illatot, kis kutyánk pedig kezd teljesen megőrülni érte, pedig szegény nem kap belőle.

Hozzávalók:
300 g tejföl
250 g túró
100 g teavaj
2 tk só
1 zcs instant élesztő
500 g tk liszt bármilyen vegyesen (nálam tk tönköly és félfogós)
medvehagyma levél ízlés szerint

Minden hozzávalót összekeverek, kivéve a medvehagymát, ez a végén kerül bele. A vajat mikróban meglangyítottam éppen olvadásra mielőtt a tésztához teszem.

Nekem most hidegebb volt a konyhám, így be kellett izzítanom a sütőt 70°C-ra és betenni a tésztát, hogy megkeljen. Amikor lágy tészta szerkezetet vette fel, kinyújtom és megszórom aprított medvehagymával, összehajtogatás közben szintén megszórtam, amíg csak egy gombóc tésztát kaptam.

Innentől már nem kelesztettem, hanem újra nyújtottam és szaggattam. Autentikus formázást választottam, nagy pogácsa szaggatóval szúrtam ki és olyan vastagra nyújtottam a tésztát, mint a pogácsa szaggató magassága.


Nem kentem le a tetejét, mert ugye nem volt mivel.
190°C-os sütőben sütöm kb 20 percet, de a színe majd mutatja mikor jó.

Egész mennyiség egy családi adag, 30 db:
Kalória: 3418 Kcal
Fehérje: 106 g
Szénhidrát: 321 g
Zsír: 169 g

IR diétában a nap bármely szakában fogyasztható, mert lassú felszívódású ch-ot tartalmaz.

                                                          Jó étvágyat kívánok!



2021. március 10., szerda

Home office csokis muffin

Tegyük a headsetet a fülünkbe, hogy sütés közben tartani tudjuk a kapcsolatot a kollégákkal.
Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra, majd vegyük ki a plüss macit és hívjuk fel erélyesen Andika figyelmét, hogy " Ezt nem szabad csinálni!".
Készítsünk elő két tálat. Az egyikbe mérjünk ki 250 g zablisztet, 2 ek kakaóport, 1/2 zcs sütőport és édesítőt. A másikba mérjünk 3 dl aludt tejet, 3 ek olajat és tenyerünkkel óvatosan seperjük hozzá a konyhapultról Andika által összetört 2 db tojást.. Egy kevés héja is mehet bele, tele van kálciummal, kell az ovisoknak és főleg a tininek...Apropó tini.
Rohanjunk be a szobába szólni Zsófinak, hogy kezdődik az online óra, majd kérjünk elnézést a német tanártól amiért egy szál pólóban, melltartó nélkül zavartuk az oktatást.
Rohanjunk vissza a konyhába hátunk mögött a tinihad hangos viháncolása és Zsófi "Úúúú, anya vér ciki vagy! felkiáltásával.
Keverjük össze a két tál, talán homogén tartalmát, és vegyük ki a szénné égett plüss macit a sütőből, vágjuk ki az udvar közepébe sűrű káromkodások közepette. Nyugtassuk meg a kedves kollégákat, hogy nem velük beszélünk ilyen csúnyán majd búgó hangon elnézést kérve halasszuk 15 perccel későbbre a meetinget.
Alapos szellőztetés után vegyük elő a muffin formát kivajazni, vegyük ki Zozóka kezéből a széttrancsírozott vajat, töröljük meg a kezét és a vajjal bevakolt falat is, dobjuk ki a kukába ... a vajat, ne Zozókát! Túrjuk fel a fél konyhát az elveszett szilikon formáért, majd kanalazzuk bele a tésztát, tegyük a sütőbe.
Vegyük el Zozókától apa itthon felejtett telefonját, biztosítsuk apa főnökét, hogy nem a férjjel beszélt és nem, nem tudod honnan tanult meg így káromkodni a gyerek. Üzenjünk apának kollégán keresztül, valószínű balhé lesz a cégnél.
Mielőtt becsuknánk mindent a szellőztetés után, szedjük le Andikát a kerítés tetejéről, vigyük be a házba, majd vegyük ki a szénné égett muffint a sütőből és vágjuk ki az ablakon a plüss maci mellé. A megjelent éhenkórász Zsófinak jó hangosan kiáltsuk oda, hogy "Azt eszel amit akarsz, szolgáld ki magad!" így legalább az összes szomszéd gyerek magától elkészíti a tízóraiját.
Végül újabb cifra káromkodás közepette tegyük vissza headsetet a fülünkbe és kezdjük az egészet elölről.
K.B.H



2021. február 7., vasárnap

Gomba krémleves

Tegnapi nagyon gyors leveskénk a diétás fluta mellé. Viszonylag ritkán készül gombából krémleves, na nem azért, mert így nem szeretjük, sőt, hanem mert sokkal jobban szeretjük sütve, vagy töltve. Most valahogy a hűtő fiókban felejtődött egész hétvégéig, úgyhogy kis töprengés után úgy döntöttem bedobálom pár zöldséggel egy fazékba és lerendezem a szénáját rövid soron. Nem tudom ti hogy vagytok vele, de Én egyszerűen nem tudok kevés krémlevest készíteni, mindig olyan sok lesz belőle alig győzzük megenni, a végén már délután ezt iszom pohárból.



Hozzávalók:
1 kg csiperke
1 db nagyobb sárgarépa
1 db petrezselyem
1 ujjnyi vastag zeller karika
1 db nagyobb újhagyma
sózott házi vegeta vagy leves kocka
2 dl tejszín (lehet növényi tejszín is)

A koncepció nagyon egyszerű, mindent feldarabolok úgy ahogy épp kedvem tartja, megy bele a fazékba, felöntöm vízzel ami ellepi még kb 2 ujj magasan és ott felejtem a bánatba. 
Aztán rájövök, hogy valami fől a konyhába, összeturmixolom, felöntöm 2 dl tejszínnel. Főzöm még egy kicsit kevergetve, de kb ennyi. Én a krémlevest egyszerűen csak sós pudingnak hívom :D mert melegen pont olyan az állaga, csak nem édes hanem sós..bár ha jobban belegondolok ez sokkal jobban laktat.

Levesbetétnek a család füstölt, sütött bacont kapott, és került még bele szárított vargánya is. Ez a levesbe csak azért nem került, mert nem tudtam kinyitni az üveget és senki nem volt itthon aki segítsen.

IR esetén a pürésítés miatt ez gyors ch lesz, csak délután fogyasztható, illetve délben a megfelelő mennyiségű lassú ch mellé.

                                                Jó étvágyat kívánok!



2021. február 6., szombat

Diétás fluta

Tegnap kitaláltam, hogy gyerekkorom egyik kedvenc ételét a flutát fogom ma elkészíteni mire hazajönnek horgászatból a család férfi tagjai, jobban mondva ezt is, mert ők ezzel nem laknak jól, nekik ez simán desszert szint...Hát kinek hogy, az biztos kicsit másként készült, mint a hagyományos, jobban mondva más hozzávalókkal, így IR diétába is rögtön beilleszthető lett. Egyébként a fluta egy nagyon érdekes étel lett az Én családomban, ugyanis a férjem családja szigorúan házi szilvalekvárral megtöltve, porcukorral alaposan meghintve fogyasztja, míg anyukámék csak simán enyhén sós tésztát sütnek töltetlenül, sóval meghintve vagy ha valaki úgy szeretné inkább porcukorba mártogatva eszik. Ebből is látszik ahány ház annyi szokás, nálam most új szokás van, új tésztával.



Hozzávalók:
400 g zabpehely liszt
500 g édesburgonya

Az édesburgonyát hámozom, kockázom sós vízben megfőzöm, majd összenyomom krumplinyomóval, lehet villával is. A pépet olyan melegen amilyen meleget még a kezem elbír a liszthez adom, alaposan eldolgozom, amíg az olaj melegszik lefedem a tállal. Nem kell hozzá már sem só, se édesítő, az édesburgonya megteszi a dolgát. Ne legyen a pép hideg, mert akkor nem lesz sütés után lágy a tészta.

Kinyújtom, kicsit vastagabbra, tetszőlegesre vágom, majd növényi olajban sokszor fordigatva megsütöm. Szalvétán lecsepegtetem, édesítőszerrel, lekvárral tálalom, de mivel ez a fluta eleve édes ízű a batátától ezért teljesen natúran is fogyasztható.





Egész mennyiség, családi adag:
Kalória: 2006 Kcal
Szénhidrát: 378 g
Zsír: ~26 g 
Fehérje: 56 g 

Miért pont édesburgonya és nem sima hagyományos? Először is azért,  mert így eleve természetes édes ízt adunk a tésztának, önmagában is fogyaszthatóvá válik, másrészt az rengeteg hasznos tulajdonságát érdemes kiaknázni:
-IR diétában a glikémiás indexe sokkal, jobb, mint a sima burgonyának.
-4-6 g rostot tartalmaz, segít helyre állítani az emésztést
-Béta-karotin tartalma védi a szemet
-Kolin tartalma gyulladás csökkentő
-Sok benne a C-vitamin
-Jelentős mennyiségű B-vitamint, Mangánt és Káliumot is tartalmaz.

                                                       Jó étvágyat kívánok!






2021. február 5., péntek

Rakott kel diétásan

Meg van az az értés amikor egész nap már reggeltől azon dünnyögsz, hogy mit kellene főzni és valahogy egy szemernyi ötlet sem jut eszedbe? Nézed a netet, pörgeted ezerrel, de nem ennéd egyik receptet sem..Ma kb ugyanígy voltam, olyan se kedvel lebattyogtam a boltba, előre írt cetli nélkül, amit soha nem teszek, úgysincs kedvem semmihez, aztán  megcsillant ez a csodálatos kelkáposzta és szerelembe estem. Ok, tudom a pasik most hangosan röhögnek, de komolyan, annyira rég ettem kelkáposztát azonnal tudtam, hogy ma ezt kell főznöm és slussz.



Hozzávalók:
200 g kel levél
250 g darált hús nálam disznó, de lehet bármilyen más is
1 gerezd fokhagyma
2 db tojás
2,5 dl köles
400 g tejföl


Kelkáposzta vastag erét kivágom, a leveleket alaposan megmosom, majd sós vízben puhára főzöm, nem tart sokáig csak pár perc forrás után.

A húst elkeverem sóval, reszelt fokhagymával, tojással.

A köles sós vízben alaposan megfőzöm.

Végül már csak a rétegezés van hátra tetszőleges sorrenben. Mehet a 200°C-os sütőbe, aranybarnára sülni.



Miért jobba a köles a rizsnél?
Egyrészt lehetne IR diétában basmati vagy barba rizst is használni, de egy idő után rendkívül unalmas, másrészt a kölesnek nagyon sok előnye van, az egyik legnagyobb előnye, nekem dolgozó családanyának, hogy pillanatok alatt elkészül, de nézzük mi a haszna még:
Gluténmentes
Fontos magnézium forrás
B-vitaminban gazdag
Kiváló antioxidáns
Segít rendben tartani a koleszterint
Jó minőségű fehérje forrás

Egész mennyiség egy nagy jénai: 
Kalória: 2418 Kcal
Szénhidrát: 202 g
Fehérje: 113 g
Zsír: 120 g

                                                             Jó étvágyat kívánok!